Självbiografi+

Att skriva ner din livshistoria med hjälp av metodiken självbiografi+ är en spännande resa i det inre, oavsett om Du har haft ett brokigt eller stillsamt liv. Det finns inga rätt eller fel, bara händelser vi förstår mer eller mindre. Processen som uppstår med metoden upplevs ofta som läkande för dig som deltar.

Självbiografi+ är en nygammal metodik som skapades på 70-talet. Initiativtagaren, Dr. James E. Birren, är f.d. professor på University of California i Los Angeles. Han skapade metoden som del av sin forskning på äldre människor och mental hälsa. Psykologiskt forskning visar att metodiken har många fördelar för den som deltar:

  1. Du får hjälp att att minnas och uttrycka viktiga händelser i ditt liv.
  2. Du utvecklar ofta en mer förlåtade inställning till ditt livsöde genom att sätta händelserna i ett perspektiv.
  3. Toleransen för andra ökar när man hör andras berättelser om händelser som skapat sorg och glädje.

Självbiografi+ sker i kursform i mindre grupper, ofta med deltagare som inte känner varandra sedan tidigare. Inledningvis skriver Du på ett informellt kontrakt om tystnadsplikt. Det är viktigt att minnas att de berättelser Du får höra inom gruppen, inte är dina egna och därför inte får återges utan skriftligt tillstånd. Tystnadsplikten är fundamental för att samtliga i gruppen ska känna sig trygga och våga öppna sig.

Under tio veckor arbetar Du igenom stora viktiga aspekter av ens liv. Familjen, döden, religion och andlighet är några exempel. Varje vecka inleds med en kort föreläsning om nästkommande veckas tema, med utforskande frågor som hjälper dig att samla dina minnen och känslor.

Alla människor är olika. För vissa är glaset halvtomt, för andra halvfullt. Det är viktigt att acceptera att det inte finns någon föredragen form av skrivande. Du kanske skriver tio sorgliga eller tio lyckliga essäer.  Ingenting är mer rätt eller fel. De flesta av oss hamnar någonstans mittemellan, eftersom livet är otroligt komplext och sammansatt.

Du som deltar kan egentligen vara vem som helst. Ung, gammal, man, kvinna, studerande, pensionär – metoden passar alla eftersom man anpassar den efter sina egna behov. Du behöver inte vara expert på att skriva, men tillgång till dator och internet är ett måste. Vi kommunicerar via email mellan mötena, och om Du vid ett tillfälle inte kan delta, förväntas du skicka din essä till de andra i gruppen.

Inspirationen är en oberäknelig gäst, men ju oftare man sätter sig vid skrivbordet, desto flera tillfällen får han att hälsa på. Wilhelm Moberg

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s