Endast det komiska kan ge oss kraft att uthärda tillvarons tragedi

Titeln på dagens inlägg är ett citat av den rumänsk-franska dramatikern Eugène Ionesco.  Själv har jag alltid skämtat om det som är svårt att uttrycka på ett allvarligt sätt. Av rädsla för att såra, eller för att ta udden av en upplevelse som jag upplever alltför tung för att uttrycka.

Humor lyfter och bär oss fram genom händelser som annars vore svåra att hantera. När humorn riktas mot oss själva – det vi kallar självironi – tar vi ett steg tillbaka från vår egen personlighet och våra livsöden. Den gör oss mer objektiva. Mindre känslosamma. Vi får kraft att ta till oss det som annars sorteras undan i en undangömd del av hjärnan där det istället skaver ett sår.

Med självbiografiska berättelser kan vi utforska våra liv på ett allvarligt eller lättsamt humoristiskt sätt. Du väljer själv. Ofta beror vår skrivande stil på vilken personlighet Du har. Om Du skämtar mycket till vardags kommer Du även att göra det i dina livsberättelser. Eller kanske inte? Det finns ingenting som är att föredra – bara vad som känns rätt. Särskilt om det hjälper dig att skriva.

Genom mitt eget bloggande om livet som mamma till två små svensk-kanadensiska pojkar har jag mött mig själv många gånger genom självironiska påståenden. Som det faktum att jag var världens bästa mamma – ända tills jag fick barn. Jag upprepar ofta påståendet till folk i min närhet. Det får mig att le mot min egen ofullkomlighet och gör det lättare att förlåta mina egna tillkortakommanden.

Annonser
Det här inlägget postades i Skrivande och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s