Stödet av gruppen – en läkande kraft

Att läsa upp en text som beskriver en aspekt av ens liv inför en liten grupp av människor, som man inledningsvis inte känner väl, kan väcka många starka känslor. Alla minnen i livet är inte positiva och vi har ibland en tendens att vilja skriva om det som fortfarande innebär själslig smärta. Tanken på att läsa upp ett minne eller en åsikt om något som skaver eller gör ont kan väcka nervositet eller rädsla.

Foto: Insiktsfulla Nadine Gordimer.

Vad kommer de att tänka om mig? Vad pinsamt. Hur ska jag klara av att läsa detta utan att bryta ihop?

Dessa var tankar som jag själv hade under min egen kurs i självbiografi+. Istället blev min grupp en varm famn att landa i. Vissa gånger skrattade vi tillsammans över livets dråpligheter. Andra gånger diskuterade vi saker som vi inte förstått i varandras berättelser. Men många gånger grät vi tillsammans över orättvisor och livets sorgligheter.

Min egen självbiografi+grupp lyssnade tålmodigt till alla mina glädjeämnen, sorger och hemligheter. Det faktum att de lyssnade och accepterade mina berättelser gav mig nya perspektiv och andra infallsvinklar på gamla händelser, som länge legat dolda som undanstoppade minnen.

Jag tror starkt på att man ska utmana sig själv ibland. Att våga är att vinna. Jag avslutar detta blogginlägg med ett citat av författaren Nadine Gordimer som passar väl in i sammanhanget.

“Writing is making sense of life. You work your whole life and perhaps you’ve made sense of one small area.” Nadine Gordimer, Nobelpristagare i litteratur 1991.

Annonser
Det här inlägget postades i Gruppen och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s